דבר ידוע הוא, שככל שהעובדים מקבלים יותר הזדמנויות לפתח כישורים מקצועיים ואישיותיים מחוץ לעבודה הרוטינית כך המוטיבציה וההנאה שלהם מהתפקיד משתפרת. בדיוק מתוך התפיסה הזו, הקרויה ODT) OUTDOOR TRAINING) בארגונים רבים כיום, משתדלים לארגן ימי כיף וגיבוש לעובדים פעם או פעמיים בשנה. לרוב הפעילויות כוללות פעילות אתגרית כלשהי שתפעיל את כל הקבוצה ותביא לשיפור שיתוף הפעולה ביניהם ועבודת צוות.
הבעיה העיקרית בארגון ימי כיף לעובדים כיום, היא שהמרחב התמרון מבחינת היצע הפעילויות הוא צפוף יחסית ולרוב הפעילויות חוזרות על עצמן מפיינטבול ועד טרקטורונים או מבוכים אתגריים, בשלב מסויים אם העובדים ייצאו שוב ושוב לאותן פעילויות, הם צפויים להשתעמם ופשוט לא להגיע לפעילויות הללו ואז המטרות של גיבוש ושיפור עבודת הצוות למעשה ייזרקו לפח. אז איך מחדשים? חושבים מחוץ לקופסא ומנסים דווקא למשוך לכיוון המדעי- של מוזיאונים. כי מה שטוב וחינוכי לילדים שלנו, במקרים רבים יתאים מאוד גם לעובדים שלכם.
התאמה אישית לצרכי הארגון
אחד מן המאפיינים החשובים ביותר בכל הקשור ליום כיף מוצלח, הוא היכולת להתאים אותו למשתתפים ולצרכי הארגון ולא לקבוע סתם עוד פעילות שכל אחד מן העובדים יכול להינות ממנה בשעות הפנאי שלו. כך לדוגמא, במקום עוד טיול טרקטורונים, ניתן לבדוק גם את אופציית ימי הכיף במוזיאונים השונים, ובייחוד דווקא אלו שמיועדים לילדים ומציעים פעילויות של התנסות והשתתפות פעילה. במוזיאונים רבים שמיועדים לילדים תוכלו למצוא תוכנית גם לימי גיבוש וכיף שמיועדת לארגונים וקבוצות עובדים יחידות. הימים הללו נתפרים לרוב לפי צרכי הארגון, מספר המשתתפים, תקציב שמוקצה ליום הכיף ומקומות שבהן המעביד שואף לשפר את עובדיו מבחינת כישוריהם המקצועיים והבין- אישיים. הפעילויות שהמוזיאונים מציעים הן לרוב לא שגרתיות ולכן יסבו הפתעה והנאה רבה יותר לכל המשתתפים ומכאן, היתרון הגדול שבימי כיף מסוג זה.
מוזיאון הילדים בחולון- מתמחה בימי כיף בשיטת ODT
אחד מן המוזיאונים שהחליט לקחת על עצמו את המשימה של פיתוח ימי הכיף בשיטת ODT הוא מוזיאון הילדים בחולון. נכון המוזיאון בעיקרו מיועד לילדים, אך יש בו גם מגוון פעילויות למבוגרים שבהחלט יאמצו את חושי המשתתפים ואת יכולת התקשורת שלהם והשימוש בכל חושי הגוף. שתי הפעילויות העיקריות המוצעות במוזיאון לטובת ארגונים אשר מחפשים רעיונות יוצאי דופן ליום כיף לעובדים הן: "הזמנה לשקט" ו"דיאלוג בחשיכה". שתיהן פעילויות אשר נעשות בליווי מדריכים ופסיכולוגיים ארגוניים וניתן להתאים אותן באופן פרטני לצרכי הארגון והעובדים שצפויים להשתתף בפעילויות.
נעים להכיר- מבואת הכניסה במוזיאון הילדים בחולון (יח"צ- מוזיאון הילדים הישראלי)
פעילות "דיאלוג בחשיכה" לארגונים במוזיאון הילדים
הפעילות המוכרת יותר מבין ה-2 המוצעות לארגונים היא הפעילות "דיאלוג בחשיכה" זוהי פעילות הנעשית בחשיכה מוחלטת בליווי והדרכה של מדריכים עיוורים ובסיוע של מקלות נחייה. החושך מכניס את המשתתפים לחוויה יוצאת דופן שבה הם חייבים להעזר אחד בשני וגם בכל חושיהם האחרים בכדי להסתדר במסלול המכשולים שהם עוברים בעת הפעילות. מעבר לשיתוף הפעולה, מפתחת הפעילות כושר מנהיגות, חשיבה יצירתית, ניהול משברים וקונפליקטים ועוד. בתום הפעילות שמשכה הוא שעתיים מתקיימת עוד שעה וחצי של מעין סמינר שבו מדברים המשתתפים ומעבדים את החוויה שעברו.
מקלות הנחייה שייפגשו המשתתפים בפעילות דיאלוג בחשיכה (יח"צ- מוזיאון הילדים הישראלי)
פעילות "הזמנה לשקט" לארגונים במוזיאון הילדים
פעילות נוספת שמוצעת לארגונים המחפשים רעיונות יוצאי דופן ליום כיף היא פעילות "הזמנה לשקט". בפעילות זו, עוברים למעשה המשתתפים חוויה בשקט מוחלט שבה דרך התקשורת היחידה היא שפת גוף ושפת הסימנים. מעבר להיותה של הפעילות מלמדת ומקרבת לעולמם של החירשים, הפעילות מהווה גם אופציה נפלאה לחיזוק התקשורת הצוותית וחיזוק היכולת להעביר הוראות ובקשות ולהבין אותן באופן מלא. גם כאן ניתן לתפור את הפעילות באופן מלא לצרכי הארגון כאשר הפעילות נעשית בליווי של מדריכים חירשים- אילמים ויועץ ארגוני.
- המידע במאמר באדיבות מוזיאון הילדים הישראלי חולון המארגן סדנאות לצוותים ומנהלים בשיטת ODT.
תחום: העבודה הנכונה בשבילי